Sparren met ervaringsdeskundigen

Als professional is het belangrijk om te blijven leren en ontwikkelen. Door je vakmanschap te blijven verstevigen, kun je er optimaal zijn voor de inwoners die je helpt. Leren doe je in de praktijk en door bijvoorbeeld trainingen te volgen of aan intervisie te doen met je collega’s. Wat je ook kan helpen, is sparren met een ervaringsdeskundige.

Ervaringsdeskundigen zijn mensen die goed weten hoe het voelt om te leven met bijvoorbeeld een lichamelijke beperking, autisme, psychische problemen of verslavingen. Ze kunnen je meenemen in de belevingswereld van Almeerders met bepaalde aandoeningen of problemen. Ze kunnen hun kennis delen over specifieke activiteiten en organisaties in de stad. En ze kunnen je opbouwende feedback geven, bijvoorbeeld door toehoorder te zijn bij gesprekken die je voert met inwoners. Ervaringsdeskundigen kunnen op hun beurt ook weer leren van jou. Onderling sparren is bovendien een vorm van erkenning voor hun ervaring. 

Ontdekken wat het je brengt

Benieuwd wat sparren met een ervaringsdeskundige je kan brengen? Hogeschool Windesheim bracht als proef zeven duo’s van professionals en ervaringsdeskundigen samen. De opbrengst: meer inzicht in elkaars kennis en kunde, meer begrip voor elkaars dagelijkse praktijk en soms blijvende samenwerkingen. Ze blikken terug op hun contact en delen hun verhalen in deze brochure:

En nu jij!?

Ben je enthousiast om zelf een keer te sparren met een ervaringsdeskundige? In de brochure staan tips om zelf en/of met collega’s de samenwerking met ervaringsdeskundigen aan te gaan. Je kunt de tips afzonderlijk gebruiken of als combinatie van stappen.

Naast de gegeven tips zijn er natuurlijk nog veel meer varianten mogelijk. Wil je meer informatie over of ondersteuning bij het werken met ervaringsdeskundigen? Neem dan contact op met de Werkplaats Sociaal Domein, onderdeel van Hogeschool Windesheim. Zij helpen je graag verder op weg!