Inclusie

Inclusie en Burgerkracht

Lees alles hoe iedereen op z’n eigen manier mee kan doen aan de samenleving en zijn of haar talenten daarbij kan benutten. Daar geloven wij in. Maar dat kan alleen als alle Almeerders gezien en gehoord worden. Want in Almere zijn er naast actieve bewoners ook inwoners die wat meer aan de kant staan. Zij willen heel graag meedoen, maar hebben (soms) extra hulp nodig van familie, buren, kennissen, (zorg)instanties en de gemeente. Het is dan best moeilijk om te begrijpen wat hun uitdagingen zijn. Kennen we hun verhalen en ervaringen? Weten we waar hun kansen liggen en kunnen we ze daarbij helpen?

Lees meer bij Inclusie en Burgerkracht

Samen Sterk Budget

Heeft u een goed idee om een activiteit voor of samen met anderen te organiseren? En heeft u geld nodig om het uit te kunnen voeren? Denk dan eens aan het Samen Sterk budget. Dit budget is bedoeld om bewonersinitiatieven te stimuleren. De gemeente is op zoek naar ideeën waarmee u anderen of uzelf een steuntje in de rug geeft.

Lees meer over het Samen Sterk Budget

Gemeente Almere toegankelijk voor doven en slechthorenden

De balies van Burgerzaken en Sociaal Domein zijn voorzien van hulpmiddelen voor gesprekken tussen doven en slechthorenden met baliemedewerkers. Ook als je last hebt van omgevingsgeluiden en prikkels kun je hier gebruik van maken.

Aan een van de balies gebruiken we apparatuur om het stemgeluid van de medewerker te versterken en het omgevingsgeluid weg te filteren. Via een (eigen) koptelefoon, ringleiding of aansluiting op eigen gehoorapparaten kun je het gesprek dan volgen. Ook kun je gebruik maken van Teletolk, wanneer een gebaren- of schrijftolk voor jou handig is.

Hoe werkt het?

  • Bij binnenkomst in het Stadhuis gaat de bezoeker naar een ontvangstmedewerker in de centrale hal. Onze medewerkers kennen ook een paar basisgebaren, zoals ‘ik ben doof of ‘ik ben slechthorend’.
  • De bezoeker vertelt dat hij/zij graag gebruik wil maken van de hulpmiddelen.
  • Na het aanmelden voor de afspraak, loopt de medewerker met de bezoeker mee naar de juiste balie.

Bekijk het filmpje waar een Almeerder het loket gaat gebruiken!
Filmpje Burgerzaken 
Filmpje Sociaal Domein

Houdt onze website in de gaten. Zodra onze dienstverlening wijzigt, laten wij je dit weten via Burgerzaken en Werk en Inkomen.