Nadenken over verhuizen

Wooncoach Astrid Visser

Met de verhuisregeling ‘Van groot naar beter’ kunnen 55+’ers met een grote sociale huurwoning met voorrang verhuizen naar een kleinere woning die beter bij ze past. Daarmee krijgen ook starters en gezinnen de kans een betaalbare eengezinswoning te huren.

Astrid Visscher, senioren wooncoach bij woningcorporatie De Alliantie, heeft regelmatig gesprekken met senioren over verhuizen. Ze probeert ouderen te laten doorstromen naar een passende woning en adviseert en informeert ze over de mogelijkheden. “Velen zijn eind jaren  ’70 en begin jaren ’80 in Almere komen wonen, in een grote woning met 4 tot 6 kamers. Deze regeling is een stimulans voor senioren met een (te) grote woning om te verhuizen. Ze krijgen er een appartement met lift of een sociale huurwoning op de begane grond met maximaal drie kamers voor terug.”

Woonvragen

De gesprekken zijn vrijblijvend. “Mensen denken erover na en zeggen: ‘Ik kan de tuin nog doen en de trap nog op.’ Dan vraag ik: ‘Maar hoe is dat over 10 jaar?’ Zo lang vooruit denken is moeilijk. Het is ook een hele stap: ze hebben 40 jaar in die woning gewoond en hebben veel vragen: ‘Wat moet er allemaal gebeuren?’, ‘Moet ik mijn woning terugbrengen in de oude staat?’, ‘Waar laat ik al mijn spullen?’, ‘Hoe hoog is de huur straks?’. We proberen ze zoveel mogelijk tegemoet te komen. Vaak krijgen ze meer huurtoeslag. En ze stoken ook veel minder in een nieuwe, kleinere woning.”

Woonwensen

Wat willen de senioren zelf? “Ze willen vaak in hetzelfde stadsdeel blijven wonen, liefst in hun eigen buurt. Sommigen vertrekken naar andere plekken, om dichter bij familie te zijn. Een enkeling zegt: ‘Doe mij maar een traplift tegen die tijd’. In de Wierden en Werven in Almere Haven staan veel eengezinswoningen. Bij nieuwsbouw in de buurt stromen ze sneller door naar een appartement. In Almere Haven bijvoorbeeld wilden velen naar ‘De Banaan’ (een wooncomplex met 48 seniorenwoningen  van Goede Stede). En als ze verhuizen, dan liefst naar een plek in de buurt van winkels, een gezondheidscentrum en openbaar vervoer.”

Wachttijd

De beschikbare woningen zijn vaak snel vergeven. “Als we ergens in de buurt gaan bouwen, schrijven we de senioren van tevoren al aan. Want de wachttijd bij Woningnet in Almere is best lang, maar korter dan voor woningzoekenden onder de 55+. Het zijn vaak vrouwen alleen, waarvan de kinderen de deur uit zijn en hun partner is overleden. De kinderen oefenen soms ook druk uit. Want op het moment dat je niets meer kunt en wel moet verhuizen, heb je geen keus meer waar je terechtkomt. Iemand stond al 20 jaar op de lijst van Woningnet, maar zag verhuizen eerst niet zitten. Achteraf was ze er heel blij mee.”

Goud in Almere

Binnen het netwerk Goud in Almere werken gemeente, senioren, organisaties, woningcorporaties en bedrijven samen aan een gemeenschappelijk doel: een Almere waar ouderen gezond, waardig en prettig oud kunnen worden. Er gebeurt al veel in de stad op dit thema: er zijn bewonersinitiatieven, organisaties die projecten opzetten en beleid dat ontwikkeld wordt, zoals deze regeling ‘Van groot naar beter’ en de wooncoaches. Goud in Almere verbindt en faciliteert deze initiatieven.