Dag van de coach

Else Hofma is gespreksleider en interim directeur van Team-Kim. Team-Kim geeft voorlichting over kindermishandeling aan kinderen, jongeren en professionals in Nederland. Daarmee willen ze kindermishandeling zichtbaar en bespreekbaar maken. Sinds 2020 is Team-Kim ook in Flevoland actief. Hoe doen ze dat? En waarom is dat zo belangrijk?

Aanpak verbeteren

Else: “Team-Kim is een stichting die is opgericht om de aanpak tegen kindermishandeling te verbeteren. We geven voorlichting aan kinderen, studenten en zorgprofessionals en gaan met ze in gesprek. We hebben een speciaal lespakket voor groep 5 tot en met 8 van de basisschool. Inmiddels zijn we ook bezig met het ontwikkelen van een lespakket voor de middelbare school. Ons team bestaat uit jonge mensen die allemaal een vorm van onveiligheid of mishandeling hebben meegemaakt. We spreken dus allemaal uit ervaring.”

Onzichtbaar

“We merken dat kinderen vaak niet doorhebben dat wat ze meemaken kindermishandeling is. En volwassen weten vaak niet dat hun kinderen dat denken. Dus: We richten ons heel erg op het herbouwen van normen en waarden. Ook nu komen studenten na de sessie naar mij toe om te vertellen dat ze niet wisten dat zij zelf ook met kindermishandeling te maken hebben gehad.”

Het lespakket

“Op de basisschool trainen we eerst het lerarenteam, zodat zij zelf de eerste les kunnen geven aan hun leerlingen. Daarna komen wij in de klas met een ervaringsverhaal. We sluiten af met een groepsopdracht. We maken dan een soort EHBO-tas waar leerlingen foto’s van leraren, contactgegevens en zelf uitgedachte protocollen in stoppen. De kinderen mogen daarbij echt zelf kiezen. Het is heel leuk om te zien welke docent de kinderen kiezen als vertrouwenspersoon. Soms hebben de leraren dit helemaal niet door. Kinderen hebben echt geen boodschap aan labels als ‘vertrouwenspersoon’, maar gaan gewoon naar diegene waar ze zich goed bij voelen.”

Wat wij kunnen doen

“Kleine gebaren kunnen grote impact hebben. Ons team is heel verschillend, maar ze hebben een gemene deler: ze hadden allemaal een sleutelfiguur die hun leven hebben veranderd met een klein gebaar. Meestal is dat gewoon een aardige buurvrouw, of een iemand die vraagt hoe het met je gaat. Kinderen willen gehoord worden en kind kunnen zijn. Lach daarom gewoon een keer naar een kindje en blijf omkijken naar de mensen om je heen.”

Ook in 2022 kan het lesprogramma op meerdere Flevolandse scholen worden uitgevoerd! Geïnteresseerden kunnen contact opnemen door een mail te sturen naar vo@almere.nl onder vermelding van: GHNT Op tijd erbij op school.