Skip to content

Wandelen tegen eenzaamheid

6 januari 2020

Op de valreep van de afgelopen jaarwisseling wandelen ruim honderd mensen door de binnenstad van Almere. Vanuit een tent van jeugdtheatergezelschap BonteHond start een theatrale route tegen eenzaamheid, getiteld ‘Een Maatje of een Praatje’. Winkelend publiek sluit zich spontaan aan bij de wandeling en bezoekt de diverse tenten met activiteiten. Tijdens de wandeling delen Almeerders hun eigen verhalen. Zo ontstaan gesprekken over de betekenis van eenzaamheid in het leven én over mogelijke oplossingen.

‘Een Maatje of een Praatje’ is een activiteit in het kader van publiek verantwoorden in Almere. De  organisatie is in handen van Theatergezelschap BonteHond in samenwerking met de VMCA, Theaterschool Almere, De Schoor, Humanitas, Stad en Natuur, Vitree en de gemeente Almere. Een groep jongeren van theaterschool Almere brengt verhalend en zingend de verschillende betekenissen van eenzaamheid onder de aandacht. Aan het einde van de route spreken een aantal van de organiserende partijen de deelnemers toe. Wethouder Roelie Bosch wandelt mee en spreekt met veel waardering over dit initiatief: “Een prachtig voorbeeld van hoe je mensen kunt raken en verder kunt helpen door krachten te bundelen vanuit cultuur en het sociaal domein.”

Belangstelling

In de aanloop naar de wandeling groeit de belangstelling voor het evenement. Pieternel Bollmann (theatermaker) en Judith Faas (artistiek leider) van BonteHond vertellen erover in het RTL4-programma ‘5 Uur Live’. Ook praat de organisatie met diverse hulpverleners en met een enthousiaste Almeerder die speciale bijeenkomsten organiseert voor eenzame mensen.

Na afloop van het evenement verschijnt er een recensie in de Theaterkrant, een landelijke internetkrant over bijzondere cultuurprojecten. De organiserende partijen zijn trots op het resultaat van ‘Een Maatje of een Praatje’ en de waardering ervoor.