Skip to content

Almeerse vrijwilliger en wijkwerker genomineerd als landelijke taalheld

29 november 2018
Arzu Karadeniz en Onno Hastman

De Almeerders Onno Hastman (vrijwilliger bij de nieuwe bibliotheek) en Arzu Karadeniz (wijkwerker in Almere Haven) zijn genomineerd voor de landelijke TaalHeldenprijzen van de Stichting Lezen & Schrijven. De prijzen zijn bedoeld om mensen in het zonnetje te zetten die actief zijn in de aanpak van laaggeletterdheid. Op 24 januari 2019 worden de landelijke TaalHelden bekendgemaakt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De winnaars ontvangen onder andere een cheque ter waarde van 2.500 euro die zij kunnen besteden aan taalbevorderingsinitiatieven en/of de aanpak van laaggeletterdheid.

Gedreven taalmaatje

Onno Hastman is een heel actieve vrijwilliger die altijd voor anderen klaarstaat. Hij helpt laaggeletterden bij het DigiTaalhuis Almere om zo laaggeletterdheid in zijn omgeving aan te pakken. Zo bespreekt hij boeken in een leesclub en is hij vrijwilliger voor het Taalspreekuur in de bibliotheek. Laaggeletterden kunnen met allerlei taalvragen terecht bij dit spreekuur, bijvoorbeeld met vragen over formulieren die ze moeten invullen. Onno helpt hen daarbij. Hij is ook nog eens zelf taalmaatje van een jongeman bij Humanitas en oefent met hem de Nederlandse taal een-op-een. Dit doet hij met veel passie en succes.

Samen op zoek naar een oplossing

Arzu Karadeniz is wijkwerker in de wijk Haven Binnenring Almere. Ze zag de problemen waar laaggeletterden tegenaan lopen van dichtbij. Ze laat andere organisaties weten dat laaggeletterden die Nederlands als moedertaal hebben, moeilijk te bereiken zijn. Deze groep mensen vindt het heel moeilijk om toe te geven dat zij een probleem hebben met lezen en schrijven. De schaamte is vaak groot. Arzu doet daar wat aan. Taal is volgens haar nodig om in de samenleving mee te kunnen doen.

Arzu heeft laaggeletterdheid in haar wijk op de kaart weten te zetten. Ze heeft daarbij de hulp gezocht van andere organisaties, om mensen bewust te maken van laaggeletterdheid. Ze informeert organisaties en brengt ze bij elkaar, zodat ze samen op zoek kunnen gaan naar een oplossing.