Veldexcursie wijkteams

Veldexcursie

Wijkwerkers, managers en gemeentelijk medewerkers van beleid en uitvoering reden op donderdag 28 januari in zestien busjes door Almere, op weg naar zorgaanbieders en vrijwilligersactiviteiten. Om kennis te maken, om met eigen ogen te zien hoe de praktijk eruit ziet, om contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen. Uit de reacties van zowel de deelnemers als de bezochte organisaties blijkt dat het een zeer geslaagd initiatief was. "Twee werelden, van praktijk en verwijzers, zijn vandaag dichter bij elkaar gekomen”, aldus een van de wijkwerkers. 

Hieronder een aantal van de persoonlijke ervaringen die zijn opgedaan tijdens de dag. Bekijk daarnaast vooral ook de ‘glog’ die kunstenaar Elkin van De Witte Olifant maakte van het bezoek aan 'zijn' organisatie.

Stimulerende kracht

“We zijn op bezoek geweest bij De Wijkhoek in Stedenwijk. Wat buurtbewoonster Joke  met een groep vrijwilligers doet voor de mensen in haar wijk is geweldig, simpel en heel adequaat. Ze stelt De Wijkhoek open voor iedereen, geeft persoonlijke aandacht en niet onbelangrijk: de bezoekers kunnen er hun eigen activiteiten organiseren. Joke vindt het belangrijk dat de opgeknapte buurt een gezellig kloppend hart is en blijft. Dus ze heeft een serviceteam in het leven geroepen. Jonge mannen die niet gemakkelijk zelfstandig kunnen werken, houden de buurt netjes en geven zo het goede voorbeeld voor de bewoners. Ik werd getroffen door de eenvoudige aanpak en de stimulerende kracht van Joke.

‘s Middags werd een busgenote tot tranen geroerd door de opvang en verzorging van vooral oude mensen in zorgcentrum Buitenhaeghe van het Leger des Heils. We mochten de gezellige huiskamers bekijken en troffen door het hele huis een sfeer van rust en liefdevolle verzorging aan. We hebben de hele dag de gelegenheid gehad om ervaringen uit te wisselen en te zoeken naar verbindingen. Zo gaan we proberen het mogelijk te maken dat bewoners van Binnenhaeghe een dagje naar een museum in Den Haag kunnen. Wellicht kunnen we hiervoor een verbinding maken met de Diligencebus. Ik ga er m’n best voor doen!”

Met open armen

“Wat me vooral is bijgebleven van deze dag is het trotse gevoel van de organisaties. Met open armen lieten ze in presentaties en rondleidingen hun inzet en betrokkenheid zien. Iedere locatie had zijn eigen sfeer en aanpak. Wat ze allemaal gemeen hadden, was dat ze de klant en zijn vraag vooropstellen. Als wijkwerker vind ik het mooi om de diversiteit op deze manier te zien en voelen. Juist omdat ieder mens uniek is en hierdoor de mogelijkheid heeft om een keuze te maken welke zorg het beste aansluit. Dat ik als wijkwerker enkele organisaties nu kan toelichten vanuit eigen ervaring vind ik heel waardevol.”

Professionaliteit en gemotiveerdheid

“Vitree had een uitgebreid programma voor ons opgesteld. Een speltherapeute liet ons zien hoe zij werkte met kinderen met trauma’s of gedragsproblemen, we bezochten de woonruimte van jonge moeders met begeleiding, we kregen een les OKé-opschool en lunchten met hulpverleners.  We waren erg onder de indruk van de professionaliteit en de gemotiveerdheid van alle hulpverleners die we spraken. De gesprekken tijdens de lunch waren heel informatief naar beide kanten: er werden contacten gelegd en afspraken gemaakt.”

Arbeid in huiselijke sfeer

“Ook bij Flevodrome troffen we een toegewijde club mensen die thuiszitters weer op de rit proberen te krijgen. Hier leren ze lassen, heftruck rijden en de basisvaardigheden voor metaalbewerking. Maar ook zelfredzaamheid, ritme, aanpassen en luisteren. De begeleiding is intensief, enorm betrokken en weet een arbeidsomgeving in een huiselijke sfeer te scheppen. De jongeren laten ons met enige trots zien wat zij doen en wij mogen ook aan de slag. Ondertussen vertellen zijn. “Op school was het niks. Maar hier… hier wel. Hier is het leuk. Dit past bij mij.”  We nemen het nodige huiswerk mee. En we komen terug!”