Collectieve zorgverzekering

Wat is de collectieve zorgverzekering voor minima?

Een goede zorgverzekering voor Almeerders met een laag inkomen. Voor mensen met een laag inkomen is een goede zorgverzekering extra belangrijk, maar niet gemakkelijk betaalbaar. De gemeente Almere vindt dat iedereen de zorg moet kunnen krijgen die hij of zij nodig heeft. Daarom betaalt de gemeente mee aan een collectieve zorgverzekering voor minima bij zorgverzekeraar Menzis.

Extra bijdrage gemeente

De gemeente betaalt in 2018 extra mee aan de zorgverzekering. De bijdrage voor het meest aanvullende pakket is bijvoorbeeld verhoogd van 26,00 euro per maand naar 30,00 euro per maand.

Waarom bieden wij dit aan?

De collectieve zorgverzekering is een voorziening uit het armoedebeleid van de gemeente Almere. Hij bestaat al lang, maar neemt de laatste jaren een belangrijkere rol in. Zorg wordt namelijk duurder en verschillende financiƫle rijksregelingen voor (chronisch) zieken zijn de afgelopen jaren afgeschaft. Ook bijzondere bijstand voor medische kosten is (bijna) niet meer mogelijk. Minima hebben vaak geen reserve om zelf extra kosten te betalen. Daarom is het extra belangrijk voor minima om een zorgverzekering te hebben met goede vergoedingen. Hiermee willen wij ook zorgmijding voorkomen.

Wilt u ons helpen?

Kiezen voor een goede zorgverzekering is niet altijd gemakkelijk, zeker niet met een laag inkomen. Er is veel informatie, waardoor mensen soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom willen wij de Almeerse minima goed informeren over deze verzekering. U kunt daar als professional ook een belangrijke rol in spelen. U spreekt de mensen om wie het gaat, of merkt de gevolgen als mensen niet de zorg kunnen betalen die zij nodig hebben. 

Aanmelden

Aanmelden bij de collectieve zorgverzekering kan weer vanaf eind november 2017. Dan zijn de premies bekend. Aanmelden kan op deze manieren:

  • Online via www.gezondverzekerd.nl/almere: op deze website vindt u vanaf eind november 2018 ook alle premies, pakketten, vergoedingen en kortingen.
  • Telefonisch: via de Overstapcoach van Menzis (088) 222 40 80 (lokaal tarief).
  • Persoonlijk tijdens inloopspreekuren in het stadhuis, in Almere Buiten en in Almere Haven. Kijk op Almere.nl/zorgverzekering voor data en tijden.

Welke voordelen heeft de zorgverzekering

  • Collectiviteitskorting en de gemeente Almere betaalt mee aan de premie.
  • Preventie van betalingsachterstanden: de premie wordt maandelijks ingehouden op de bijstandsuitkering (indien van toepassing). Daarmee worden achterstanden voorkomen. Mensen die al een achterstand hebben kunnen helaas niet overstappen naar deze verzekering.
  • Keuze uit drie aanvullende pakketten.
  • Gespreid betalen of verzekeren eigen risico.
  • De gemeente betaalt meer mee aan de zorgpremie
  • U kunt terecht in elk ziekenhuis, en u kiest zelf uw huisarts en tandarts.