Skip to content

Presentatie ‘Opgroeien in Almere Haven’ met toekomstdromen jeugdigen

19 februari 2018
Flyer 'Als ik later groot ben...'

Tijdens de presentatie ‘Opgroeien in Almere Haven’ is op 13 februari gedeeld welke uitdagingen en ondersteuning er zijn voor kinderen en jongeren in armoede. Alle jeugdigen in Almere moeten hun dromen kunnen najagen en talenten kunnen ontplooien. Ook de ongeveer 8.000 jeugdigen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Daarom heeft de gemeente Almere afgelopen september het project 'Als ik later groot ben…' opgestart. In de ‘Als ik later groot ben-brievenbus’ kan iedereen zijn of haar toekomstdroom posten. Vijf maanden later is de tussenstand gedeeld.

Sinds de start hebben 140 kinderen en jongeren een toekomstdroom gepost. Van dokter tot honkballer en van apenverzorger tot juffrouw: allerlei dromen zijn langsgekomen. Wethouder Froukje de Jonge: “Wij helpen je in Almere om jouw droom waar te maken. Ongeacht of je rijk of arm bent, veel of juist minder mogelijkheden hebt. Wat we zien is dat heel veel bedrijven, winkels, scholen en maatschappelijke organisaties bereid zijn daarbij te helpen.” 

Wegwijzer

'Als ik later groot ben...' werkt als een wegwijzer om vragen te verbinden met passende ondersteuning. Zo zetten de afgelopen maanden al meer dan 110 kinderen en jongeren uit een armoedesituatie een concrete stap richting het waarmaken van hun toekomstdroom. Daarnaast is een beeld gevormd van waar jeugdigen behoefte aan hebben, welke voorzieningen er zijn en wat er nog mist. Deze data zijn verwerkt in een onderzoeksrapport. 

De aanbevelingen uit het onderzoek zijn tijdens de middag besproken met het publiek. Ook vertelden jongeren uit Almere Haven zelf wat hen helpt hun toekomstdromen waarmaken. Passende begeleiding bij een tegenslag blijkt heel belangrijk. Daarnaast is het gesprek blijven opzoeken met kinderen, jongeren en hun ouders van belang, zodat voorzieningen aansluiten op hun mogelijkheden en behoeftes. De aanbevelingen worden het komende jaar uitgewerkt in het vervolg van 'Als ik later groot ben...', dat een structurele positie krijgt in Almere Haven. Vervolgens wordt de aanpak in de loop van 2018 naar de andere stadsdelen van Almere gebracht, te beginnen bij Almere Buiten. 

Over 'Als ik later groot ben…'

‘Als ik later groot ben…’ is een project dat wordt ondersteund door maatschappelijke partijen, het bedrijfsleven en de gemeente Almere. Op 27 september 2017 is het opgestart in Almere Haven om van te leren voor uitbreiding naar de rest van de stad. De brievenbus is een online (via website, Facebook en WhatsApp) en offline portaal (spreekuur en bijeenkomsten) voor vragen en wensen van kinderen en jongeren (0-18 jaar).