Skip to content

Mevrouw Rens Ruijter krijgt jurynominatie landelijke 'PassiePrijs'

12 januari 2018
Genomineerden vrijwilligersprijzen 2018

Vrijwilligers zetten zich in voor de samenleving en verdienen daarvoor erkenning en waardering. Landelijk zijn er twee vrijwilligersprijzen in het leven geroepen die jaarlijks worden uitgereikt. Er is de prijs ‘Meer dan handen’ voor projecten en organisaties en de ‘PassiePrijs’ voor individuele vrijwilligers. Gemeenten hebben voor de uitreiking van 2 februari 2018 drie lokale initiatieven en één individuele persoon kunnen voordragen. De jury in Almere heeft daarvoor Stichting 5000stappen.nl, Zelfbeheer Hoekwierde, Parkhuys Almere en mevrouw Rens Ruijter geselecteerd. Mevrouw Rens Ruijter is door de landelijke vakjury gekozen als een van de zes genomineerden voor de PassiePrijs. De drie Almeerse initiatieven dingen mee naar de Meer dan handen-publieksprijs. Meer informatie is te vinden op www.vrijwilligersprijzen.nl. 

Stichting 5000stappen.nl

Stichting 5000stappen.nl organiseert wekelijks wandelingen in alle wijken van Almere. Dit geeft plezier en lichaamsbeweging, het verbetert de binding tussen inwoners en het helpt om eenzaamheid te bestrijden. De wandelingen staan open voor alle Almeerders die graag wat vaker onder de mensen willen komen.

Zelfbeheer Hoekwierde

Binnen Zelfbeheer Hoekwierde vinden meer dan tachtig buurtbewoners elkaar. Samen verzorgen ze het beheer van hun woonomgeving. Ze zagen, maaien, schoffelen en onderhouden zelfs een vogelbos. Dit zorgt voor veel sociale verbondenheid en een positief effect op de leefbaarheid in de buurt.

Parkhuys Almere

Parkhuys Almere is een inloophuis en ontmoetingscentrum voor iedereen die te maken krijgt met kanker. Naast informatie bieden vrijwilligers (groeps)begeleiding en zijn er mogelijkheden voor ontspanning en contact met lotgenoten. Er zijn ook gastvrouwen en –heren actief in het Flevoziekenhuis. 

Mevrouw Rens Ruijter

Rens Ruijter zet zich al ruim tien jaar in voor de Eilandenbuurt en al vier jaar voor archeologische VINDplaats Zenit in Almere Buiten. In de bodem vonden archeologen sporen van prehistorische bewoning. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen maken er samen een ontmoetingsplaats voor de hele buurt. Mevrouw Ruijter is een onmisbare schakel in het geheel. 

Originaliteitsprijs: de heer John Banen

Iemand die niet meedingt naar de landelijke prijzen, maar die wel lokaal in het zonnetje is gezet, is John Banen. Hij heeft een drukke baan bij de politie. Toch houdt hij elke vrijdag vrij om ademhalingstherapie te geven aan mensen met longproblemen of de ziekte van Parkinson. Dat doet hij met mondharmonica’s en zelf geschreven bladmuziek. De deelnemers leren beter ademen en maken tegelijkertijd muziek met elkaar. 

Vrijwillige inzet in Almere

Ruim een derde van de volwassen Almeerders - een groep van in totaal zo’n 50.000 mensen - zet zich vrijwillig in. Soms voor korte projecten, soms jaren achter elkaar. Ze zijn actief in sport- en buurtverenigingen, in zorginstellingen en op allerlei andere plekken. 

De VMCA, de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere, groeit steeds meer uit tot het expertisecentrum voor vrijwillige inzet. Zij kunnen bijvoorbeeld goede initiatieven van Almeerders ondersteunen. Ze weten ook veel over trainingen en regelingen die beschikbaar zijn voor vrijwilligers. Advies en informatie hierover helpt om vrijwilligers te versterken. Zo kunnen zij hun belangrijke inzet blijven leveren in en voor de stad.